Over ons

Tiga Serangkai

De naam ‘Tiga Serangkai’ betekent ‘Drie als één verbonden’.

Dit heeft op verschillende facetten van deze sport betrekking.
De stijl Tiga Serangkai is opgericht door de 3 stijlleiders Harry Struiksma, Djaya Dimjati en Adrie Jongeling. Na zeer lange tijd training te hebben gegeven in een andere Pencak Silat stijl, hebben zij besloten volledig zelfstandig te gaan draaien. Doordat dit drietal al sinds 1989 samen heeft getraind en al sinds 1992 als leraren samenwerkt geldt hier een eerste verbondenheid van 3 als 1.

Zoals in veel van de Oosterse sporten is het trainen niet alleen een lichamelijke bezigheid, het trainen is een manier om een gezonde balans te vinden tussen de kracht van lichaam, verstand en geest. Dit komt ook terug in ons logo:

  • de tijger symboliseert de kracht zowel fysiek als mentaal;
  • de kraanvogel symboliseert fysiek de sierlijkheid en souplesse, mentaal het flexibel zijn en snel kunnen aanpassen;
  • de draak symboliseert de wijsheid, fysiek is dit de kennis van technieken, mentaal uit zich dit naar ‘normen en waarden’, respect voor elkaar (respect kun je niet afdwingen of eisen, alleen maar verdienen).


De driehoek vormt een schild voor jezelf. Dit was ook de oorspronkelijke stijl die de drie oprichters van de Tiga Serangkai beoefend hebben, namelijk Perisai Diri R. v. Weldam. De drie hoekpunten komen in het midden bij elkaar en creëren een balans tussen de drie elementen.

Het team

Djaya Dimjati
Stijlleider, zwart 4e Dan

Harry Struiksma
Stijlleider, zwart 4e Dan

Adrie Jongeling
Stijlleider, zwart 3e Dan

Bas van Velzen
Leraar, zwart 2e Dan

John Okhuijsen
Leraar, zwart 2e Dan

Ramon Doornbos
Leraar, zwart 2e Dan

Wesley Struiksma
Leraar, zwart 2e Dan

Wouter Rijnen
Leraar, zwart 2e Dan

Astrid Hornman
Leraar, zwart 1e Dan

Geschiedenis

De wortels van het Pencak Silat liggen in Indonesië.

De naam Pencak Silat bestaat uit twee delen, Pencak, de dansvormen en Silat, de gevechtsvormen. De combinatie van deze twee vormen maakt het Pencak Silat tot een sierlijke en doeltreffende verdedigingssport.

Voor mensen die nog geen kennis hebben gemaakt met het Pencak Silat is de sport vanwege de sierlijke en vloeiende bewegingen wellicht het best te omschrijven als een broertje van Kung Fu. Net als het karate hebben veel dorpen ieder een eigen Pencak Silat stijl ontwikkeld die vaak wezenlijk van elkaar verschillen.
Wereldwijd zijn er meer dan 800 Pencak Silat stijlen bekend, waarvan vele namen van dieren en insecten dragen waarvan de bewegingen de basis voor de stijl vormen. Zo zijn er Harimau (Tijger) stijlen, Menang-Kabau (Kabau) stijlen, Manjang (Bij) stijlen en Ular (Slang) stijlen.

Zoals elke verdedigingssport kent het Pencak Silat ook wapenvormen. Het meest karakteristieke herkenbare wapen in het Pencak Silat arsenaal is waarschijnlijk de Keris (Kris), een dolk met het karakteristieke golvende lemmet. Andere wapens in het arsenaal zijn onder andere de Chabang, een drietand die voor verdediging en als slag- steekwapen gebruikt kan worden. Verder horen onder andere de Parang of Golok (machete of kapmes), en de Tjongkat (stok) en de Kerambit (kort gebogen mes) tot het arsenaal.

Met de komst van de Indonesiërs is deze sport in Nederland geïntroduceerd en heeft hier aan populariteit gewonnen. In Nederland heeft de Pencak Silat sport inmiddels een grote aanhang welke verenigd is in onder andere de N.P.S.B, de Nederlandse Pencak Silat Bond.  En de N.P.S.F, de Nederlandse Pencak Silat Federatie.

Samenwerkingen


Bij Tiga Serangkai sport je in een gezellige, veilige en respectvolle omgeving.

Meer informatie

Vereniging

Verdedigingssport


© 2023 Pencak Silat Tiga Serangkai. All Rights Reserved.