De naam 'Tiga Serangkai' betekent 'Drie als één verbonden'.
Dit heeft op verschillende facetten van deze sport betrekking.
De jonge stijl Tiga Serangkai is tot stand gekomen nadat de 3 leraren van deze stijl, Harry Struiksma, Djaya Dimjati en Adrie Jongeling, na zeer lange tijd training te hebben gegeven in een andere Pencak Silat stijl hebben besloten volledig zelfstandig te gaan draaien. Doordat dit drietal al sinds 1989 samen heeft getraind en al sinds 1992 als leraren samenwerkt geldt hier een eerste verbondenheid van 3 als 1.
Zoals in veel van de Oosterse sporten is het trainen niet alleen een lichamelijke bezigheid, het trainen is een manier om een gezonde balans te vinden tussen de kracht van lichaam, verstand en geest.
Dit komt ook terug in ons logo, de tijger symboliseert de kracht zowel fysiek als mentaal.
De kraanvogel symboliseert fysiek de sierlijkheid en souplesse, mentaal het flexibel zijn en snel kunnen aanpassen.
De draak symboliseert de wijsheid, fysiek is dit de kennis van technieken, mentaal uit zich dit naar ‘normen en waarden’, respect voor elkaar (respect kun je niet afdwingen of eisen, alleen maar verdienen).
De driehoek vormt een schild voor jezelf. Dit was ook de oorspronkelijke stijl die de drie oprichters van de Tiga Serangkai beoefend hebben, namelijk Perisai Diri R. v. Weldam. De drie hoekpunten komen in het midden bij elkaar en creëren een balans tussen de drie elementen.